FCCC2022

El Festival Cinema Ciutadà Compromés es descentralitza

Les novetats d’aquesta vuitena edició, que se celebrarà del 10 al 19 d’octubre, són un augment de la diversitat temàtica i de qualitat en els audiovisuals, així com la participació d’un jurat jove i una aposta pel món rural.

Un total de trenta-dos treballs seleccionats a partir de 150 propostes. És el tret d’eixida del Festival Cinema Ciutadà Compromés (FCCC) 2022 que celebrarà l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOMdel 10 al 19 d’octubre en diverses sales del País Valencià. Aquest matí s’ha presentat la programació en què s’han mostrat algunes de les novetats d’aquesta huitena edició: més diversitat temàtica, concentració de les projeccions, una aposta per la presència en el món rural i la creació d’un jurat jove.

Carla Soriano, directora del Festival, Joan Lloret, president d’ACICOM, i Anna Gascó, membre del jurat del FCCC i representant d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), van desgranar ahir tots els detalls d’aquesta edició del festival en una roda de premsa celebrada a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. L’edific, al vell mig de la ciutat de València, serà la seu principal del festival. Ara bé, un dels objectius que s’ha marcat la nova direcció ha estat la vertebració del País: hi haurà projeccions en Llíria, Port de Sagunt, Burjassot, Castelló de la Plana, Alacant i Montaverner, aquest últim, un municipi de la Vall d’Albaida amb menys de 1.700 habitants. «En el futur ens agradaria continuar incidint en poblacions xicotetes i estar més present en el món rural, volem que la vertebració territorial siga una de les senyes d’identitat del festival», ha anunciat Soriano.

La durada del Festival ha passat a deu dies, concentrant així les projeccions per a evitar la dispersió programàtica en diferents sales del País Valencià. A les categories de Memòria històrica, Igualtat i gènere i Canvi climàtic i territori, s’han afegit dos nous eixos temàtics: Ètica Digital, per donar cabuda a audiovisuals que parlen de les notícies falses, de les xarxes socials i de la toxicitat mediàtica, i també Pau i Antimilitarisme, per a treballs que parlen de les conseqüències de les guerres i les migracions. S’afegeix també un jurat jove que, junt amb el sénior, ha fet la selecció dels projectes que han optat a concurs. Les inscripcions es van tancar el passat 16 de setembre i s’han presentat audiovisuals de tots els gèneres, registres, llengües i temàtiques. Dels trenta-dos projectes seleccionats, vint són curtmetratges, set migmetratges i cinc llargmetratges. «El nivell i la qualitat aquest any és enorme», segons Soriano.

«Gairebé tots els treballs són interessants per allò que conten: donen veu a testimonis i històries diverses», segons Anna Gascó, membre de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià i seleccionadora del FCCC, qui ha felicitat tots els participants i ha fet constar la «dificultat» de triar els audiovisuals guanyadors que s’emportaran els premis de les categories «Documental», «Millor Ficció», «Noves realitats socials» i «Audiovisual en valencià». Gascó també va mostrar la seua preocupació per la feble presència del valencià i de les dones en l’audiovisual i va convidar a fer que «més dones directores i més audiovisuals en valencià hi participen».

Enguany, a més, s’han organitzat unes jornades temàtiques en què cada dia es projectaran audiovisuals d’una mateixa temàtica i posteriorment s’obrirà un debat amb especialistes sobre el tema. La jornada d’Ètica Digital comptarà amb les veus dels periodistes Miquel Ramos, Raquel Andrés i Joan Pedro-Carañana, i la jornada d’Igualtat i Gènere, amb Cándida Barroso, Mariam Barouni i Victòria Maso. També hi haurà activitats per a estudiants amb projeccions i col·loquis amb els creadors dels audiovisuals.

ACICOM es troba en una etapa «dolça però en transició» i dins d’aquesta renovació s’ha apostat per «professionalitzar, rejovenir i feminitzar» el festival, segons Joan Lloret. «Crear sinergies entre el sector audiovisual valencià i la societat civil, amb la participació i col·laboració de diferents entitats són els nostres objectius -segons Lloret-. No som un festival de catifa roja, però sí una mostra compromesa i ciutadana molt ambiciosa i activa».

El 19 d’octubre se celebrarà el lliurament de premis que tindrà lloc a la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural de la Beneficència. En el FCCC han col·laborat institucions i entitats com Acció Cultural del País Valencià, Plataforma per la Llengua, l’Institut Valencià de Cultura, l’Ajuntament de València i Caixa Popular.

 

FONT: www.eltemps.cat